Біогумус на полігоні у Кропивницькому – вперше в Україні

ТОВ «Екостайл», успішно завершило експеримент з виробництва біогумусу – органічного добрива. Компанія знайшла й апробувала ефективний спосіб його утворення – вермікомпостування — переробка органічних відходів каліфорнійськими черв'яками. Цей вид компосту є одним з найефективніших засобів підвищення родючості сільськогосподарських ґрунтів.
Роботу над проектом розпочали ще два роки тому, облаштувавши на території міського полігону чотири спеціальних буртів, куди відбирали лише органічні відходи, листя, дрібні гілки (їх компанія приймала на сміттєзвалище безкоштовно). Однією з головних біологічних особливостей каліфорнійських черв'яків є наявність в них особливих знезаражувальних ферментів. Внесення біогумусу в ґрунт нормалізує розвиток властивих здоровому ґрунті мікробних асоціацій. Він перевершує гній і компости за вмістом гумусу в 4-8 разів. 
У компанії переконані, виробництво біогумусу – єдиний спосіб швидкого відновлення величезних площ українських полів, отруєних аміачною водою та іншими шкідливими для ґрунту хімічними добривами і пестицидами.

«Ми перевірили якість отриманого біогумусу у кількох лабораторіях. Результати навіть перевершили очікування, наш біогумус не перевищує вмісту жодних граничних показників небажаних елементів, що вказує на безпечність нашого продукту», – зазначив начальник виробництва компанії Ігор Жмаченко. 
За його словами, важливою умовою ефективного виробництва вермікультури є  попереднє сортування побутових відходів.
Обробка змішаних побутових відходів, що містять органіку, методом вермікомпостування, виключає тривале перегнивання відходів, що призводить до суттєвого зменшення викидів парникових газів з тіла сміттєзвалища, а також перетворює оброблені відходи на інертний матеріал, яким  можна пересипати інші відходи.
«Провівши всі підготовчі й експериментальні роботи, ми плануємо створити нові робочі місця і в подальшому, при залученні додаткових інвестицій, займатися виробництвом біогумусу в більших масштабах. Це величезна перевага для нашого міста. Зароваджена нами можливість безоплатного прийому на полігон листя і гілок, хоч і стала ще однією витратною частиною для підприємства, проте – змусила шукати беззбитковий спосіб захоронення відходів. І ми його знайшли», – говорить Тетяна Мартовіцька, заступник директора ТОВ «Екостайл». 
Слід зазначити, що органічний процес утворення біогумусу  "нешвидкий", для розвитку більших масштабів знадобляться роки, проте найголовніший етап пройдено, вважають на підприємстві. 

Довідка:
Перші господарства з розведення каліфорнійський черв'яків з метою утворення біогумусу були створені в кінці 40-х рр. в США, де на сьогодні вже працює понад 700 господарств промислового типу. Є такі підприємства в Великобританії, Голландії, Німеччині та інших країнах Західної Європи.